Oтворeнe 98. Шантићеве вечери поезије

Градоначелник Мостара Љубо Бешлић отворио 98. Шантићеве вечери поезије

 

Градоначелник Мостара Љубо Бешлић прогласио је вечерас отвореним 98. Шантићеве вечери поезије које у Мостару организују Српско просвјетно и културно друштво (СПКД) ”Просвјета” Градски одбор Мостар и Српско пјевачко и културно умјетничко друштво ”Гусле”.

Бешлић је у Парку Алексе Шантића гдје је одржано свечано отварање рекао да су Шантићеве вечери поезије један од културних идентитета Града Мостара.  Рекао да је Алекса Шантић није био само пјесник Мостара, јер је својим пјесничким опусом и универзалним порукама које је у својим пјесмама промовисао, надишао  те границе. ”Шантић је писао о љубави, родољубљу, социјалној правди, а све то ми требамо и данас”, казао је градоначелник Бешлић.

Нагласио је да је  Шантић био много више од пјесника за град Мостар. ”Он је обиљежио једно вријеме, он је славио овај град. Он је својим писањем и стајлиштима пронсоио име овог града. Због тога ми славимо Шантића и славећи Шантића ми желимо славити живот, љубав, љепоту и све оно што је лијепо у нашем граду. Вјерујем да ће и оно што је Шантић радио помоћи у номинацији граду Мостару за европску престоницу културе. Као што је Алекса славио свој родни град тако ми вечерас славимо њега и с тим ријечима проглашавам 98. Шантићеве вечери поезије”, реко еј градоначелник Бешлић.

Предсједник СПКД ”Просвјета” ГО Мостар Радивоје Круљ у обраћању је навео да су Шантићеве вечери ове године заблистале као нека нова звијезда из топлине неког далеког и бољег, готово нестварног свијета.

”Оно што ми из ‘Просвјете’ и  ‘Гусала’ можемо посвједочити, јесте да је Шантић опет ујединио људе и институције свих вјера и нација. Такође нам, оно што најчешће називамо људскошћу, а заправо се ради о Божијој љубави, налаже да се захвалимо свим прегаоцима који су радили и који раде на афирмацији Мостара кроз ову манифестацију, која ће за двије године славити сто година постојања. Читаве генерације културних радника Мостара, вођени љубављу и поштовањем према Шантићу, су оставили неизбрисиве трагове и учинили да Шантићеве вечери поезије буду најстарија пјесничка манифестација у региону, а можда и шире”, нагласио је Круљ.

Подсјетио је да нема онога ко је чуо за Мостар, а није за Шантића. ”Можда баш због тога што је био један од оних људи које можемо звати означитељима. Означитељима по томе што су свједочили љубав, умножавали је и онда изобилно враћали и дијелили свима око себе”, нагласио је Круљ.

Он је истакао да ”Просвјета” и ”Гусле”  Шантићеве вечери поезије слажу у културни мозаик Мостара и на тај начин желе допринијети да Мостар буде ускоро и европска престоница културе.

Потпредсједница Федерације БиХ Мелика Махмутбеговић рекла је да је јако важно то што се Шантићеве вечери одржавају на подручју цијелог Мостара.

”Мостар је одувијек био град који буди емоције и у који се људи желе враћати. То је град Музеј, град добрих и племенитих људи и богате историје. А када споменмо Мостар једна од асоцијациај је и Алекса Шантић који је својим пјесмама овјековјечио љубав према Мостару и његовим људима. Заслужује да га се сјећамо и младим људима све чешће говоримо о његовим дјелима и лику. Шантић јесте био велики пјесник, али више од тога”, рекла је Махмутбеговићева.

Она је истакла да оно што је Шантић оставио иза себе нема рок трајања. ”Поруке које носе његова дјела су универзлане. То су поруке љубави, толеранције и заједништва. И данас након бурних дешавања на овим просторима већина добронамјерних људи доживљава Шантића као човјека чија је љубав према људима, љепоти и завичају била безусловна и као човјекакоји је био симбол суживота и добросусједских односа”, нагласила је потредсједница Федерације БиХ.

Истакла је да млади морају знати шта су Шатиећеве заслуге и шта је оставио генерацијама иза себе.

Овогодишње Шантићеве вечери поезије почеле су посјетом гробу Алексе Шантића и поменом на Православном гробљу Бјелушине гдје је бесједу одржао министар културе Републике Српске Дане Малешевић који је рекао да је велики пјесник задужио српску књижевност и залагао се за цјелокупно културно уздизање српског народа.

“Шантић нас је задужио својим стваралаштвом. Из његових дјела можемо и данас много учити јер су његова размишљања свевремена, а његове поруке једнако снажне као и у вријеме писања”, рекао је Малешевић у обраћању на православном гробљу Бјелушине у Мостару.

Малешевић је истакао да се Шантићева дјела читају увијек и изнова – како у младости, тако и у позним годинама, када откривамо дубљи смисао онога што је Шантић забиљежио.

“Овај велики поета задужио нас је својим стваралаштвом. Најмање што можемо да урадимо јесте да на достојанствен начин обиљежимо сјећање на Шантића”, нагласио је Малешевић.

Он је рекао да га радује што ће овогодишње “Шантићеве вечери поезије” бити организоване на више мјеста у Мостару и у Невесињу јер је потребно приближити Шантића свим грађанима Херцеговине, али и Републике Српске.

 

Манифестација је настављена у Владичанском двору гдје је одржано представљање књиге Владимира Пиштала ”Сунце овог дана – писмо Андрићу” на којој  су уз аутора говорили  и његово преосвештенство владика захумско-херецговачки и приморски Григорије, књижевник Драган Марјановић и модератор Јосип Муселимовић.

Шантићеве вечери поезије трају до 16. октобра у Мостару.