Mona Liza i Supermen

Novembarske aktivnosti Historijskog muzeja BiH se nastavljaju. Večeras je, u saradnji sa Muzejom savremene umjetnosti Republike Srpske, sarajevskoj publici predstavljena izložba Mona Liza i Supermen Džon Kenedi i „Nova granica” kulture.

Izložba je nastala povodom 100 godina od rođenja Džona F. Kenedija (1917 – 1963), kao rezultat saradnje sa prof. dr Simonom Čupić, sa katedre za Modernu umjetnost Filozofskog fakulteta u Beogradu, koja je i autorica istoimene knjige. Prisutne je u ime Historijskog muzeja BiH pozdravila direktorica Elma Hašimbegović, koja je izrazila veliko zadovoljstvo zbog saradnje Historijskog muzeja BiH i Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske. Zadovoljstvo zbog predstavljanja izložbe u Historijskom muzeju BiH je pokazao i Mladen Banjac, autor izložbe i kustos Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske. Ministar kulture Kantona Sarajevo, Mirvad Kurić, je govorio o važnosti zajedničkog angažmana i djelovanja institucija kulture u savremenom bosanskohercegovačkom društvu, čestitavši partnerskim institucijama na projektu. Izložbu je otvorila ambasadorica SAD, Maureen Cormack – uz čiju podršku je izložba realizirana.

Nakon otvorenja izložbe je upriličeno predavanje „Zamrznuti u istoriji: Kenedijevi stižu u Dalas” dr. Dejvida Lubina, profesora historije umjetnosti, filma i popularne kulture sa američkog univerziteta Šarlot S. Veber. Predavanje je zasnovano na analizama iz historije umjetnosti, kulturne historije i popularne kulture i nudi evokativan pogled na SAD u XX vijeku. Merilin Monro, Silvija Plat, Dona Rid, Plejboj magazin, Džek Rubi, Rosenbergovi i mnoge druge ličnosti, manje poznati događaji i priče iza kulisa oživljavaju u knjizi prof. Lubina dok on otključava značenje ovih slika o Kenedijevima.