IZLOŽBA Prof. Avdo Žiga

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine, 12.12.2017 – 6.1.2018.

Zadovoljstvo nam je pozvati vas na otvaranje izložbe grafike Avde Žiga u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u utorak, 12. decembra, u 19 sati. Na izložbi će biti predstavljeno preko 50 grafika ovog istaknutog grafičara.

„U izloženim radovima se osjeća fragmentiranost vremena, desktruktivni i konstruktivniprincip, kao i složenost emocije. Također, oni se mogu istovremenookarakterizirati kao ekspresionistički, nadrealistički i simbolistički. Ono što jebilo prepoznatljivo kao Žigino, sada se nanovo kontekstualizira. Sam umjetniku tom stvaralačkom žaru (i apsolutnoj tehničkoj nadmoći) pušta sasvim novimstvorenjima da zakorače na njegovu matricu, da stežu one stare, da žive zajednos njima. Izražajnija je i ekspresivnost u odnosu na ranije radove, gdje je cijelabujica misli zauzela mjesto na samo jednom otisku. Rukopis i likovni izrazA. Žige je nešto sasvim autentično, takvu spospobnost transformiranja jednogoblika u drugi, uz zadržavanja odnosno potenciranja izražajnih vrijednosti grafikei u njenom klasičnom ali i savremenom smislu, možemo pratiti samo natragu P. Picassa.“ Doc. dr. Ema Mazrak, historičarka umjetnosti

Avdo Žiga, rođen 1953. godine u Sarajevu. Akademiju likovnihumjetnosti u Sarajevu završio 1978. godine.Postdiplomskistudij završio na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu1983. godine. Specijalizaciju iz bakrorezazavršio u “Ateljeu 17”kod prof. S.W. Haytera u Parizu 1986. godine. Imao više samostalnihi kolektivnih izložbi uzemlji i inostranstvu. Trenutno je profesor na Akademiji likovnih umjetnost u Sarajevu.

Izložba je otvorena do 6. janurara 2018.

Kontakt osoba:
Avdo Žiga: 061 557 133